Similan szigetek és a Surin Nemzeti Park

Similan szigetek és Surin térkép
Similan Szigetek Térkép

A Similan szigetek Nemzeti Park 11 szigetből és a szigetek körül lévő korall zátonyokból áll. Teljes területe 140 km² és a szárazföldtől nagyjából 70 km-re nyugatra fekszik.  A Nemzeti Park címet 1982-ben nyerte el, azóta a szigeteken a fejlesztés és a halászat tilos. A Similan szigetek java lakatlan, összesen kettő szigeten található kisebb tábor. Ha valaki távol szeretne maradni a civilizációtól, itt tökéletes helyet talál hozzá. A tenger bőségesen kínál látnivalót búvárok és sznorkelesek számára. A  kilenc kisebb-nagyobb gránitszigetből álló Similan szigetcsoport, illetve a parkhoz tartozó Koh Bon és Tachai sziget környékén több, mint 30 hivatalosan bejegyzett merülőhely található. Az első három sziget a természetes állapot megőrzése érdekében nem merülhető.

A 4-9 sziget környékén hatalmas gránitsziklákkal tűzdelt merülő helyek és lejtős korallzátonyok váltogatják egymást. A sziklás merülőhelyeket sziklakapuk, átjárók, korallkertek fűszerezik. Az élővilág igen változatos, a legkisebb apró halaktól a cetcápáig számtalan érdekességet láthatsz. Az Indiai Óceán trópusi élővilága jellemzi, színpompás halakkal, teknősökkel, korallkertekkel. Kis szerencsével láthatsz különféle szirti cápákat, leopárdcápát, esetleg cetcápát is. A makró élővilág is igen változatos, csupasz kopoltyús csigák, pipahalak, számtalan garnéla és más apró érdekesség tanyázik a repedésekben. A szigetek közötti utak során sokszor a hajóról figyelheted a delfincsapatokat és más vándorló ceteket is. A látótávolság kitűnő, átlagosan 20-30 m.

A Similan szigetek Nemzeti Park északi részén található két utolsó sziget, Koh Bon és Koh Tachai. Az e két sziget körüli merülő helyeken találkozhatsz leginkább nagy nyílt vízi halakkal, mantákkal, időnként cetcápával is. A táplálék dús vízben óriás makréla, tonhal, barrakuda rajok között úszhatsz. Az itteni korall kertekben polipok, tengeri kígyók, languszták, Napoleon halak színezik az élményt.

Similan szigetek
Búvárfotók Similan szigetek

A szomszédos Surin szigetek Nemzeti Park területén is több merülést végezhetsz a túrák során. A leghíresebb merülőhelyen, Richelieu Rock sziklánál általában 2-3 alkalommal is merülünk. Ezt Thaiföld legszebb merülő helyeként tartják számon és bőven akad rajta látnivaló több merülésre is. Richelieu Rock körül rendkívül gazdag az élővilág. A hatalmas mészkősziklát bíbor vörös lágy korallok borítják, az üregekben békahalak, csikóhalak, különleges csigák bújnak. A szikla körül hatalmas makréla, barrakuda rajok portyáznak naphosszat. A merülőhelyen többek között fáraó tintahalakat, óriás sügéreket figyelhetsz meg közvetlen közelről.

A Surin szigetek Nemzeti Parkban Torinla szigetnél szoktunk merülni. Itt megfigyelheted az óriási púpos fejű papagájhal csordát, hatalmas tüskés rájákat, tengeri sügéreket.

A Similan szigetek és Surin Nemzeti Parkban a felszínen is paradicsomi a látvány. Türkizkék tengervíz mossa a hófehér homokos tengerpartokat. A part kókuszpálmákkal és hatalmas gránitsziklákkal tűzdelt. A szigetek belsejét sűrű trópusi erdő borítja, így a szigetek nagy része teljesen érintetlen. A túrák során látogatást tehetsz a 4. és a 8. sziget tengerpartjain, kilátóhelyein is. A csodás tengerpartok és a kilátás egy életre szóló emlék lesz.

A Similan szigetek és a Surin Nemzeti Park október közepe – május eleje között látogatható, a nyári időszakban zárva tart.

Similan szigetek 4 napos búvárszafarik

Az alábbi fotókra kattintva részletes információt találsz az egyes hajókról, túrákról.

Similan búvárszafari
1. Hajó 4 nap/4 éj
Similan szigetek búvárszafari hajó
8. Hajó 4 nap-4éj
Similan szigetek búvárszafari hajó
6. Hajó 4 nap-4éj
Similan szigetek búvárszafari hajó
7. Hajó 4 nap-4 éj

2-3 napos Similan Búvárszafarik

 

Similan szigetek búvárszafari hajó
2. Hajó 3 nap-3 éj
Similan szigetek búvárszafari hajó
3. Hajó 2-4 napos túrák
similan-richelieu-szafari
4. Hajó 3-4 napos túrák
Rövidfilm Similan szigetek víz alatti világáról