Thaiföld Utazás – Thai Vízum, Orvosi Ellátás, Pénz, Motorbérlés, Autóbérlés, Telefon

Thaiföld Utazás – Földön, Vízen, LevegőbenThaiföld utazás

Thaiföld Utazás: ajánlott repülőjegyek, légitársaságok Phuketre:

 • Qatar Airlines: Budapest – Phuket útvonalon. Dohai átszállással. Érdemes figyelni, hogy az átszállási idők minimum másfél, két órásak legyenek, még akkor is ha rövidebb átszállási idővel is lehet repülőjegyet foglalni. A társaság 45 perces átszállási idővel is engedi a foglalást, de mi ezt nem ajánljuk. Ha valaki lekési a csatlakozást Dohában, a következő járattal extra költség nélkül utazhat Phuketre. A repülőjegy megvásárolható itt: www.qatarairways.com
 • Emirates Airlines: Budapest – Phuket útvonalon. Dubai átszállással. A repülőjegy megvásárolható itt: www.emirates.com
 • Aeroflot: Budapest – Phuket útvonalon. Moszkvai átszállással, kedvező átszállási időkkel.  A repülőjegy megvásárolható itt: www.aeroflot.com
Thaiföld utazás – Bangkokból Phuketre:
 • Mi repülővel ajánljuk az utazást Bangkok – Phuket útvonalon. A legkényelmesebb a Bangkok Airways vagy olyan más repülőtársaság járatával jönni, amely járatai a Nemzetközi repülőtérről indulnak Phuketre.
 • A legolcsóbb repülőjáratok a Don Muang Repülőtérről indulnak. Ajánljuk az Air Asia járatait, de számos más légitársaság indít utakat innen. A Nemzetközi reptérről nagyjából egy órás buszút átjutni a Don Muang repülőtérre. Az Air Asia ingyenes buszjáratai fél óránként indulnak a két repülőtér között. Az átutazásra várakozással együtt minimum 3 órát érdemes számolni. Repülőjegyek megvásárolhatóak itt: www.airasia.com
 • Utazás busszal: Bangkok és Phuket között óránként indulnak a buszok a bangkoki Sai Mai Déli terminálból. A buszok java a reggeli órákban, illetve délután 5-10 óra között indul mindkét helyről. Az út nagyjából 12 óra. Útközben több helyen megáll a busz és rendszerint egy-két étkezés is benne foglaltatik a buszjegy árában, ivóvíz, gyümölcs, édesség kíséretében. A jegyek ára attól függ, hogy milyen osztályú buszra váltunk jegyet. A legolcsóbb másod osztályú buszok is légkondicionáltak, ezekre 700 Baht körül lehet jegyet venni. Az első osztályú buszok 800-1000 Baht között, a VIP buszok pedig 1200 Baht körül adják a jegyeket egy útra. Phuket szigeten a busz a Phuket város szélén lévő új busz terminálban áll meg, ahonnan még nagyjából fél óra az út a nagyobb tengerparti központokba. Ezt motoros taxival, helyi busszal vagy taxival lehet megtenni. Ez még 200-500 Baht plusz költséggel fog járni egy útra.
Thaiföld Utazás – Hajóval Phuket környékén:
 • Utazás hajóval: a Phuket környéki szigetekre menetrend szerinti hajókkal is el lehet jutni. Phi Phi, Ao Nang és Railey, Koh Lanta és még számos szigetre indulnak hajók reggel és kora délutáni indulással. Ezek aktuális árairól levélben tudunk felvilágosítást adni. A hajójegyek megvehetők szállodai transzferekkel minimális extra költséggel.

Thai VízumThaifold-utazás

Ha 30 napnál rövidebb ideig tervezed thaiföldi utadat, nem kell vízumot váltanod! Az országba lépéskor kapni fogsz egy 30 napos tartózkodási engedélyt. Ezzel maximum 30 napig tartózkodhatsz Thaiföldön, kilépés nélkül. Fontos tudni, hogyha valaki elhagyja az országot akár 30 napon belül, de utána vissza szeretne jönni, már vízumot kell váltania.

Emiatt ha valaki azt tervezi, hogy thai útja során szeretne ki-be mászkálni Thaiföldre, váltson otthon többszöri belépéses turista vízumot. Ezzel a 90 napos vízummal lehet ki-be utazni az országba. Ennek kiváltásához sokszor kérnek utazási részleteket, szállás, repülőjegy másolatokat, ezt érdemes egyből vinni a budapesti nagykövetségre.

Ha 30 napnál hosszabbra tervezed thaiföldi nyaralásodat, akkor szintén turista vízumot kell váltani a budapesti Thai Nagykövetségen. Létezik három és hat hónapos turista vízum. Fontos átgondolni, hogy egyszeri vagy többszöri belépéses vízumot váltson az ember. A vízum 1-2 munkanap alatt elkészül. Az aktuális vízum árakról a nagykövetségen érdeklődj.

Turista vízum igényléshez szükséges dokumentumok:
 • 2 db igazolványkép
 • Kitöltött vízum igénylő nyomtatvány. Ezt a nagykövetségen kapsz majd.
 • Repülőjegy, szállásfoglalás másolat és egyéb utazással kapcsolatos dokumentumok bemutatása, ha van.
 • vízum ár befizetés Euro számlára történik. A számla adatokat a nagykövetségen kapod meg. Fontos, hogy a bankköltségekkel megnövelt összeget fizesd be, ne csak a vízum árát. A bankköltség a befizetőt terheli.
 • Útlevél. Az útlevelünknek a hazautazástól számított minimum 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Cím:

A Thaiföldi Királyság Nagykövetsége

1025 Budapest, Verecke út 79.

Tel: 06 1 438 4020

www.thaiembassy.org/budapest

A pontos nyitva tartásról érdeklődj előre. A vízum igénylés általában délelőtt, a vízum kiadás délután történik.

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége Bangkokban

14. Emelet (Unit No 1401,1411 – 12) 57

Thanon Witthayu (Wireless Road) Lumpini, Pathumwan

www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/TH/hu

Oltás

Kötelező védőoltás nincs. A hosszabb távon utazóknak Hepatitis A-B védőoltás nem árt.

Orvosi ellátás Thaiföldön

Az orosi ellátás minősége általában attól függ, hogy milyen utasbiztosítással rendelkezik az ember. Ha van utasbiztosítás, érdemes nemzetközi kórházba menni. Itt az orvosok többsége és az ügyfélszolgálati asszisztensek is beszélnek angolul. Phuketen több nemzetközi kórház is működik, külön említeném a Phuket International Hospital-t és a Bangkok International Hospital-t. mindkettő Phuket város szélén található. Ezekben a kórházakban a legjobb az ellátás minősége. Áraik igen borsosak, így azoknak ajánlom, akiknek megfelelő biztosítási fedezete van balesetek esetére.

Kisebb sérüléseknél, a kisebb helyi központokban működő kórházak vagy magánklinikák is megfelelnek. Említeném a Patong Hospital-t, de minden központban működik számos magánklinika. Ezeken a klinikákon olcsóbb az ellátás, mint a nemzetközi kórházakban, de itt csak járóbeteg ellátás van.

Ha valaki balesetet szenved és nincs megfelelő biztosítása, olcsóbb opció a kórházi ellátásra a Vachira Hospital vagy a Mission Hospital. Itt a nemzetközi kórház árainak töredékéért is ellátnak.

Phuketen minden sarkon van gyógyszertár (Pharmacy). A Thai gyógyszertárakban szinte bármilyen gyógyszer beszerezhető vény nélkül. Érdemes azonban odafigyelni, hogy mit vesz az ember, mert a gyógyszertárosok nem mindig értik meg a problémákat. Általában a kommunikációs nehézségek vagy egyéb okokból nem megfelelő gyógyszert kaphat az ember. Érdemes olyan gyógyszertárt keresni, ahol az eladó beszél angolul.

Thaiföld Utazás – Jó Tudni:
 • A nyílt sebek lassabban gyógyulnak és könnyebben fertőződnek el, mint otthon. Érdemes a sebeket bekötöztetni és szárazon tartani a további fertőzés elkerülésére.
 • Gyógyszervásárlás előtt érdemes orvossal konzultálni. A gyógyszertárakban nem feltétlenül a megfelelő gyógyszert, antibiotikumot fogják ránk sózni.
 • Az orvosi ellátás költséges Thaiföldön. Utazás előtt köss utasbiztosítást!

Pénzváltás, készpénzfelvétel, fizetés bankkártyával Thaiföldön

Thaiföld Utazás – Jó tudni:
 • 1 Thai Baht nagyjából 8 Magyar Forintba kerül. Nézd meg az aktuális árfolyamot a neten.
 • Magyarországról Eurót, USA dollárt vagy más valutát  érdemes hozni. Magyar Forintot sehol nem fognak beváltani.
 • Rengeteg pénzváltó működik Phuketen. Mi a nagyobb bankfiókokat ajánljuk a pénzváltásra a leginkább, például a Kasikornbank fiókokat.
 • USA dollár váltásnál az 50-100 dolláros címletet jobb árfolyamon váltják, mint a kisebb címleteket. Érdemes jó minőségű, új dollár bankjegyeket hozni, nagy címletekben.
 • Mindenképp érdemes némi készpénzt magaddal hozni, mert a pénzfelvételnél, kártyás fizetésnél adódhatnak előre nem látható nehézségeid. Még akkor is ha előre jelezted a banknál, hogy Thaiföldön fogod használni a bankkártyád.
Pénzfelvétel bankautomatából:
 • Maximum 20.000-25.000 Thai bahtot tudsz egy tranzakcióval felvenni. Ez nagyjából 500-625 Eurónak felel meg. A pénz felvétel költsége 200 baht körüli összeg, ami 5 Eurónak felel meg.
 • Lehetőleg olyan bankautomatából vegyünk fel pénz, ami nagyobb bankfióknál üzemel. Ezek az automaták ki vannak kamerázva.
 • Otthoni bankfiókodnál jelezd, hogy mettől -meddig leszel Thaiföldön. Enélkül sokszor gyanús tranzakciónak ítéli meg a bank és benyeli a kártyát vagy nem ad ki pénzt.
Fizetés bankkártyával
 • Kérdezd meg előre, hogy lehet-e bankkártyával fizetni az adott helyen.
 • Sok helyen 3-4% felárat kérnek bankkártyás fizetés esetén. Ez Thaiföldön normális és más délkelet ázsiai országokban is szokás.
 • Az otthoni bankfiókban jelezni kell, ha az ember Thaiföldön kívánja használni a kártyáját. Enélkül sokszor nem engedélyezi a banka a tranzakciót, mert gyanúsnak ítéli meg.

Jogosítvány, motorbérlés, autóbérlés PhuketenThaiföld utazás

 • Ugyan a bérlőhelyen nem feltétlenül kérik, Thaiföldön is csak érvényes jogosítvánnyal lehet vezetni.
 • Robogóbérlésnél érvényes A kategóriás jogosítvány szükséges, mert a robogók minimum 100 cm³ nagyok és ehhez nem elég a segédmotoros jogosítvány. Manapság a rendőrök mindig ellenőrzik, hogy van-e A kategóriás jogosítvány és bukósisak.
 • Autóbérlésnél B kategóriás jogosítvány szükséges és érdemes otthon nemzetközi jogosítványt kiváltani hozzá.
 • Bérlésnél a bérleti díj legtöbbször nem tartalmaz baleset biztosítást és az esetleges károkat is veled fogják kifizettetni baleset esetén. Emiatt azok számára ajánljuk a robogó bérlést, akik gyakorlott motorosok.
 • A bérleti díj függ a motor típusától, bérlés hosszától és attól ,hogy hogy alkudsz. Normál robogók 150-300 baht/nap áron bérelhetőek.
 • Az út sok helyen homokos, kátyús, csúszós, főleg esős időben. Érdemes a gumik, fékek állapotát leellenőrizni és kipróbálni a motort bérlés előtt.
 • Az esetleges megelőző sérüléseket átnézni a bérlőssel és leellenőrizni azt a motor biztosítási lapján.
 • A közlekedés európai szemmel sokszor kaotikus, főleg a nagyobb központokban. Ezeket érdemes elkerülni és inkább a tengerpartokat felfedezni a robogóval.
 • Ne tévesszen meg a tény, hogy a helyiek sisak nélkül vezetnek. Mindig legyen a vezetőn és az utason is sisak. Így biztonságosabb és a rendőr sem fog érte megbüntetni.
 • Phuketen a taxi költsége drága. A robogóbérlés olcsóbb módja a közlekedésnek és óriási élmény.
 • Ha jogosítvány vagy sisak nélkül vezetsz és megállít a rendőr, a bírság 500-1000 baht. Ezzel aznapra megvetted a jogsit magadnak, többször nem fognak érte megbüntetni, ha bemutatod a kifizetett büntető cédulát.
 • Rendőri ellenőrzés csak kijelölt ellenőrző pontokon zajlik. Ezekből minden központban egy-két hely van.
 • Egyre gyakrabban szondáztatnak is a rendőrök, öt ezrelék feletti értéknél 10 000 baht pénzbírságot is kiszabhatnak ránk és bírósági eljárás indulhat komolyabb eseteknél.
 • Motor és autóbérlésnél álatlában elkérik az útleveledet, melyet a bérlősnél kell hagynod. Ez a fedezet arra, hogy nem mész el fizetés nélkül. Ha lehet, hozz magaddal egy másolatot és azt add le, aláírva.Thaiföld utazás
Öltözködés

Thaiföldön az időjárás még a leghidegebb hónapokban is 25 fok feletti, tehát lenge, nyári ruhatárral érdemes idelátogatni. Érdemes azért egy hosszú felsőt hozni, a klimatizált kisbuszokba, éttermekbe, üzletekbe. Valamint legyünk figyelemmel a Buddhista szokásokra, illemszabályokra. Templomokba, szenthelyekre látogatva lányoknak legyen letakarva a válla, és minimum térdig érő szoknyát vagy nadrágot viseljünk. Férfiaknak sem illendő trikóban és rövidnadrágban ezeket a helyeket meglátogatni. A legtöbb szenthelyen egyébként ingyen adnak „sarong”-ot, amit a vállunkra tehetünk, vagy a derekunkra tekerhetünk. Ha útiterveink  között szerepel Észak – Thaiföld meglátogatása is, ott a hegyekben gyakran előfordul a téli hónapokban, hogy 10 fok alá csökken éjszakára a hőmérséklet, így ide már érdemesebb melegebb ruházattal is készülni.

Vízfogyasztás
 • A csapvíz nem iható Thaiföldön.
 • A jégkocka és jeges italok viszont nyugodtan fogyaszthatóak, mert a jeget ivóvízből készítik mindenütt.
 • Fogyassz sok ivóvizet Thaiföldön!
Telefon
 • Hozz magaddal egy kártyafüggetlen telefont.
 • A reptéren adnak Thai SIM kártyát ingyen. Ezt csak kártyafüggetlen telefonnal lehet használni.
 • Ha nem kaptál ingyenes kártyát, bármelyik éjjel-nappaliban vehetsz, 50 bahtért, útlevéllel. A kiszolgáló regisztrál a rendszeren. Ha szeretnél mobilnet szolgáltatást, érdemes ezt a vásárláskor beállítani. Ez 300-800 baht a szolgáltatás időtartamától, adatforgalomtól függően. Árulnak turista Sim kártyákat is  internettel 7-10 napra nagyjából 300 baht áron.
Internet
 • A legtöbb szálláshelyen, étteremben, kávézóban, bárban van ingyenes WiFi. Ezek minősége általában elég jó. Ha valakinek nagyon fontos a folyamatos net kapcsolat, az hozzon magával kártyafüggetlen telefont és vehet bele mobilnetet bármelyik éjjel-nappaliban, útlevéllel.